Čo by to bolo za Silvester bez poriadnej kapustnice? Začnite nový rok hojne a chutne a uvarte si toto vynikajúce jedlo!

Základom každého dobrého jedla sú kvalitné suroviny. Inak to nebude mať ani naša kapustnica s kolenom. Preto je dobré keď máme vlastnú vykvasenú kapustu a údené mäso od dobrého mäsiara. Isteže, kapustnica nie je diétne jedlo, ale jesť ju párkrát do roka nikomu neuškodí. S údeným bravčovým kolenom sa stane kapustnica o niečo menej diétnejšia, ale za to oveľa viac chutná a sýtejšia.

Bravčové koleno odporúčam používať nie len v kapustnici, ale existujú a mnohé iné recepty. Najlepšie je bravčové koleno na pive, ktoré podávame s čerstvým chlebíkom, feferónkami a uhorkami. Vráťme sa však naspäť k nášmu receptu.

V zásade nie je veľký rozdiel, či na prípravu použijeme koleno údené, alebo neúdené. My však odporúčame práve to údené, ktorá má typickú arómu a slanú chuť.

Sýta kapustnica s údeným kolenom.
Hotová kapustnica s kolenom vyzerá a chutí skvele.

Ide sa variť kapustnica s kolenom …

Na uverenie kapustnice budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie. Väčšinu nájdete aj doma.

  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 1 údené koleno
  • 3 bobkové listy
  • 10 zrniek čierneho korenia
  • 3 zrnká nového korenia
  • 30 g hríby
  • 2 strúčiky cesnaku
  • na zásmažku :
  • polievková lyžica oleja
  • cibuľa
  • polievková lyžica hladkej múky
  • polievková lyžica mletej červenej papriky
Vo varení kapustnice existujú aj súťaže a festivaly.

Začíname s varením kapustnice

Namočíme si hríby do studenej vody a necháme postáť.
Údené koleno najprv obvaríme v horúcej vode. Potom vodu vymeníme a koleno dáme variť do studenej vody spolu s bobkovým listom a koreniami.
Keď je mäso uvarené, vytiahneme ho z polievky. Pokrájame ho na kúsky – na krájanie odporúčame ostré, pokojne aj lovecké nože a naspäť pridáme spolu s vyžmýkanou a pokrájanou kapustou.
Pridáme precedené hríby.
Vodu s kapusty si môžeme odložiť a prípadne vyliať do kapusty.
Urobíme si zápražku. Na oleji upražíme cibuľku do sklovita, pridáme hladkú múku, trochu popražíme a odložíme mimo ohňa.
Pridáme červenú papriku, zamiešame a postupne prilievame studenú vodu. Miešaním sa snažíme zbaviť hrudiek.
Keď je zásmažka hladká, necháme ju prevrieť a potom ju vylejeme do kapustnice.
Pridáme cesnak a povaríme ešte asi pol hodinu. Soľ nepridávame, nakoľko kapusta aj s kolenom je slaná. Ale kto chce môže si prisoliť na tanieri.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Kapustnica s kolenom
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
41star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.