Čo by to bolo za Silvester bez poriadnej kapustnice? Začnite nový rok hojne a chutne a uvarte si toto vynikajúce jedlo!
Základom každého dobrého jedla sú kvalitné suroviny. Inak to nebude mať ani naša kapustnica s kolenom. Preto je dobré keď máme vlastnú vykvasenú kapustu a údené mäso od dobrého mäsiara. Isteže, kapustnica nie je diétne jedlo, ale jesť ju párkrát do roka nikomu neuškodí. S údeným bravčovým kolenom sa stane kapustnica o niečo menej diétnejšia, ale za to oveľa viac chutná a sýtejšia.
Bravčové koleno odporúčam používať nie len v kapustnici, ale existujú a mnohé iné recepty. Najlepšie je bravčové koleno na pive, ktoré podávame s čerstvým chlebíkom, feferónkami a uhorkami. Vráťme sa však naspäť k nášmu receptu.
V zásade nie je veľký rozdiel, či na prípravu použijeme koleno údené, alebo neúdené. My však odporúčame práve to údené, ktorá má typickú arómu a slanú chuť.
Ide sa variť kapustnica s kolenom …
Na uverenie kapustnice budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie. Väčšinu nájdete aj doma.
- 1 kg kvasenej kapusty
- 1 údené koleno
- 3 bobkové listy
- 10 zrniek čierneho korenia
- 3 zrnká nového korenia
- 30 g hríby
- 2 strúčiky cesnaku
- na zásmažku :
- polievková lyžica oleja
- cibuľa
- polievková lyžica hladkej múky
- polievková lyžica mletej červenej papriky
Začíname s varením kapustnice
Namočíme si hríby do studenej vody a necháme postáť.
Údené koleno najprv obvaríme v horúcej vode. Potom vodu vymeníme a koleno dáme variť do studenej vody spolu s bobkovým listom a koreniami.
Keď je mäso uvarené, vytiahneme ho z polievky. Pokrájame ho na kúsky – na krájanie odporúčame ostré, pokojne aj lovecké nože a naspäť pridáme spolu s vyžmýkanou a pokrájanou kapustou.
Pridáme precedené hríby.
Vodu s kapusty si môžeme odložiť a prípadne vyliať do kapusty.
Urobíme si zápražku. Na oleji upražíme cibuľku do sklovita, pridáme hladkú múku, trochu popražíme a odložíme mimo ohňa.
Pridáme červenú papriku, zamiešame a postupne prilievame studenú vodu. Miešaním sa snažíme zbaviť hrudiek.
Keď je zásmažka hladká, necháme ju prevrieť a potom ju vylejeme do kapustnice.
Pridáme cesnak a povaríme ešte asi pol hodinu. Soľ nepridávame, nakoľko kapusta aj s kolenom je slaná. Ale kto chce môže si prisoliť na tanieri.