Ľahká a rýchla polievka kapustnica bez mäsa na letné dni s pasírovanými paradajkami je hotová do jednej hodiny. Toto jedlo je zdravé a plné vitamínov.
Kapustnica bez mäsa s paradajkami
Liečebné účinky kvasenej kapusty sú všeobecne známe, ale aj varené rajčiny sú plné vitamínov a živín a preto by sme ich mali pridať aj do kapustnice bez mäsa. Obsahujú vitamíny A, K, B1, B2, B3, B5, B6 a tiež horčík, železo a fosfor. Rajčinová šťava je zdrojom bielkovín, sacharidov aj tukov. Obsahujú lykopén, ktorý sa stará o zdravie prostaty. Pravidelné pitie tejto šťavy je výborná prevencia proti rakovine prostaty a je to aj domáci zázrak na vysoký cholesterol. Zabraňuje tiež infekcii močových ciest. Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.
Okrem použitia do polievok a omáčok ju možno piť aj ako samostatný nápoj na osvieženie. Vynikajúcu chuť získate ak použijete domácu paradajkovú šťavu. Môžete si ju urobiť v lete aj sami doma ak máte nadbytok rajčín. Varenie paradajkovej šťavy bola u našich starých mám jedna z činností, ktorou si robili zásoby na zimu.
Umyté a pokrájané rajčiny dali variť do veľkého kotla aby sa odparila prebytočná voda a potom sa prepasírovali cez pasirák. Ešte horúca šťava sa dávala do fliaš. Šťavu nesterilizovali len fľaše vložili do veľkej nádoby a zakryli dekou. Hovorí sa tomu suchá sterilizácia. Takto získaná šťava bola základnou surovinou pri výrobe leča alebo zhustením a pridaním korenín sa získal kečup. Moderné gazdinky teraz varia rajčiny vo veľkom hrnci, rozmixujú ich hotovú šťavu postupne prepasírujú cez sitko.
Ak suroviny budeme potrebovať?
Na prípravu tejto „pôstnej“ verzie kapustnice je potreba:
- 1 kg kvasenej kapusty
- pol litra pasírovaných paradajok
- zásmažka :
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 nakrájaná cibuľa
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 polievková lyžica sladkej mletej papriky
Jednoduchá príprava v 8 krokoch
Vložíme vyžmýkanú a pokrájanú kyslú kapustu do hrnca a zalejem studenou vodou. Niektoré kapustné hlavy sú poriadne tvrdé, ale nebojte sa, mačeta na krájanie nebude potrebná 🙂 Dáme variť.
Pripravíme si zápražku. Pokrájame cibuľu a dáme na rozpálený olej, upražíme do sklovita, pridáme múku a trochu zasmažíme.
Potom odstavíme z ohňa, pridáme červenú sladkú papriku, zamiešame. postupne prilievame studenú vodu a vymiešame dohladka.
Pridáme pasírované paradajky alebo rajčinovú štavu
Dáme na oheň a privedieme do varu. Dávame pozor aby nám nevykypela. Po zovretí vylejeme do kapusty a povaríme ešte asi 20 minút a kapustnica bez mäsa je hotová.
Podávame s chlebom alebo pečivom.
V recepte ako varil Pyco vôbec nepoužil pasírované paradajky ako máte uvedené v zozname surovín k receptu.
Je