Ľahká a rýchla polievka kapustnica bez mäsa na letné dni s pasírovanými paradajkami je hotová do jednej hodiny. Toto jedlo je zdravé a plné vitamínov.

Chutná kapustnica bez mäsa.
Aj kapustnica bez mäsa dokáže skvele zasýtiť.

Kapustnica bez mäsa s paradajkami

Liečebné účinky kvasenej kapusty sú všeobecne známe, ale aj varené rajčiny sú plné vitamínov a živín a preto by sme ich mali pridať aj do kapustnice bez mäsa. Obsahujú vitamíny A, K, B1, B2, B3, B5, B6 a tiež horčík, železo a fosfor. Rajčinová šťava je zdrojom bielkovín, sacharidov aj tukov. Obsahujú lykopén, ktorý sa stará o zdravie prostaty. Pravidelné pitie tejto šťavy je výborná prevencia proti rakovine prostaty a je to aj domáci zázrak na vysoký cholesterol. Zabraňuje tiež infekcii močových ciest. Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov a nechtov.

Okrem použitia do polievok a omáčok ju možno piť aj ako samostatný nápoj na osvieženie. Vynikajúcu chuť získate ak použijete domácu paradajkovú šťavu. Môžete si ju urobiť v lete aj sami doma ak máte nadbytok rajčín. Varenie paradajkovej šťavy bola u našich starých mám jedna z činností, ktorou si robili zásoby na zimu.

Umyté a pokrájané rajčiny dali variť do veľkého kotla aby sa odparila prebytočná voda a potom sa prepasírovali cez pasirák. Ešte horúca šťava sa dávala do fliaš. Šťavu nesterilizovali len fľaše vložili do veľkej nádoby a zakryli dekou. Hovorí sa tomu suchá sterilizácia. Takto získaná šťava bola základnou surovinou pri výrobe leča alebo zhustením a pridaním korenín sa získal kečup. Moderné gazdinky teraz varia rajčiny vo veľkom hrnci, rozmixujú ich hotovú šťavu postupne prepasírujú cez sitko.

https://www.youtube.com/watch?v=NNq-OOKIv2k
Podobná verzia tejto „vegetariánskej kapustnice“.

Ak suroviny budeme potrebovať?

Na prípravu tejto „pôstnej“ verzie kapustnice je potreba:

  • 1 kg kvasenej kapusty
  • pol litra pasírovaných paradajok
  • zásmažka :
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 nakrájaná cibuľa
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1 polievková lyžica sladkej mletej papriky

Jednoduchá príprava v 8 krokoch

Vložíme vyžmýkanú a pokrájanú kyslú kapustu do hrnca a zalejem studenou vodou. Niektoré kapustné hlavy sú poriadne tvrdé, ale nebojte sa, mačeta na krájanie nebude potrebná 🙂 Dáme variť.
Pripravíme si zápražku. Pokrájame cibuľu a dáme na rozpálený olej, upražíme do sklovita, pridáme múku a trochu zasmažíme.
Potom odstavíme z ohňa, pridáme červenú sladkú papriku, zamiešame. postupne prilievame studenú vodu a vymiešame dohladka.
Pridáme pasírované paradajky alebo rajčinovú štavu
Dáme na oheň a privedieme do varu. Dávame pozor aby nám nevykypela. Po zovretí vylejeme do kapusty a povaríme ešte asi 20 minút a kapustnica bez mäsa je hotová.
Podávame s chlebom alebo pečivom.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Kapustnica bez mäsa
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

2 thoughts on “Kapustnica bez mäsa”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.