Letná verzia kapustnice s paradajkovým pretlakom je osviežujúca a posilňujúca. Čo by viac vylepšilo už tak dokonalú kapustnicu výborný domáci pretlak.

Letná kapustnica s paradajkovým pretlakom.
Kapustnica s pretlakom sa môže podávať aj s klobásou.

Do dobrej kapustnice patrí pretlak

Samozrejme môžete použiť aj ten z obchodu. My vám však odporúčame vyrobiť si pretlak z rajčín vypestovaných u vás na záhrade. Kapustnica s pretlakom je veľmi chutná. Ak takúto možnosť nemáte, zájdite na tržnicu, alebo poproste známych.

Prečo teda kapustnica s pretlakom? Pretlak je sám o sebe veľmi chutný a používa sa odjakživa. Dobrá gazdinka sa rýchlo naučí, ako pretlak uvariť a dochutí sa ho podľa svojich predstáv. Následne ho teda môžete použiť v kapustnici, ale aj na prípravu rajčinovej polievky, ako základ na pizzu, omáčku na špagety a podobne. Aby bolo naše finálne dielo naozaj perfektné, je dôležité použiť aj správne paradajky. Odporúčame vám stredne veľké, oválne.

Potrebné suroviny

  • asi 1 kg kvasenej kapusty
  • 300 g údeného mäsa
  • 1 strúčik cesnaku
  • zásmažka :
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 1 polievková lyžica masti alebo oleja
  • 1 kus cibule
  • 1 polievkový lyžica mletej červenej papriky
  • 1 konzerva rajčinového pretlaku, alebo 250 ml pasírovaných paradajok
  • *podľa chuti aj uvarenú klobásku, alebo údené mäso

Postup prípravy kapustnice

Údené mäso namočíme na noc do vody. Na druhý deň vodu zlejeme.
Do studenej vody dáme variť mäso. Keď je polomäkké, pridáme vyžmýkanú a nakrájanú kapustu.
Urobíme si zápražku z masti alebo oleja, cibule, hladkej múky a papriky.
Vmiešame do nej rajčinový pretlak alebo pasírované paradajky, necháme zovrieť a vylejeme do hrnca s kapustou.
Povaríme ešte asi pol hodiny a ku koncu pridáme rozotretý cesnak alebo pokrájaný cesnak a kapustnica s pretlakom je hotová a môžeme ju servírovať.

Vedeli ste že?

Ak ste sa rozhodli pre kapustnicu bez klobásy a mäsa, môžeme povedať že kapustnica je pôstna. Môžete si ju teda dopriať aj na Vianoce, keď pravá dávate vianočné dekorácie do izieb. Najlepšie kapustnica chutí, keď je uvarená vonku v kotlíku, podobne ako guláš. Vďaka drevu naberie tú správnu arómu a môžete si ju uvariť aj na rybolove, alebo na chate. Nemusíte sa báť uvariť kapustnicu aj na viac dní. Väčšina ľudí vraví že najlepšia kapustnica je až na 3 deň, niektorým zas stačí ak sa 3-4 zohreje.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Kapustnica s pretlakom
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.