Kapustnica je čarovné slovo, ktoré poteší každého gurmána. Existuje veľa receptov na kapustnicu. Jednoduchý pôstny recept bez mäsa, ale so smotanou a hríbmi stojí za vyskúšanie.
Najlepšia chutí s hubami
Príprava je nenáročná za necelú hodinu je voňavú kapustnica so smotanou pripravenú na stole. Základom tejto výbornej polievky sú kvalitné hríby a kvasená kapusta. Oblečieme si maskáčové nohavice a môžeme ísť do lesa. Najlepšie sú domáce suroviny. Voľný čas v lete môžeme využiť na zber hríbov a húb. Do košíka zbierame zdravé huby a na mieste ich očistíme o zeme, lístia a ihličia. Hneď ako prídem domov, pripravíme si ich na sušenie.
Huby pred sušením pokrájame asi na 3 až 5 mm plátky a dáme buď na sito, napichneme na špajdľu alebo navlečieme na niť. Dajú sa sušiť na jednoduchých sitách, ktoré si ľahko vyrobíme zo 4 drevených latiek spojených do rámu a na to natiahneme sito alebo aj starú vyradenú záclonu. Sušiť môžeme aj na plechu v rúre pre teplote 60°C pri pootvorených dvierkach. Huby prevraciame. Spôsoby sušenia sú rôzne, ale dôležité je aby sa sušili zo všetkých strán. Po usušení ich skladujeme v uzatvorených nádobách.
Čo budeme na prípravu potrebovať?
Kapustnica so smotanou si uvaríte z nasledujúcich ingrediencií.
- kvasená kapusta – 1 kg
- cibuľa – 1 kus
- sušené hríby – 100 g
- cesnak – 1 strúčik
- bobkový list, rasca, čierne a nové korenie, soľ
- na zápražku :
- masť alebo olej – 1 polievková lyžica
- hladká múka – 1 polievková lyžica
- na zátrepku :
- kyslá smotana – 2,5 dcl
- hladká múka – 2 až 3 polievkové lyžice
Postup prípravy kapustnice
Tento recept má veľmi jednoduchý postup a preto ho môžeme odporučiť aj pre kuchárov začiatočníkov. Snažili sme sa popísať recept stručne, ale zároveň aj jednoducho. Ak by ste potrebovali radu, pokojne nám napíšte komentár v dolnej časti stránky. Kapustnica so smotanou sa varí podľa tohto postupu:
Namočíme si hríby
Z kapusty vytlačíme vodu, pokrájame na menšie časti a vložíme do hrnca. Zalejeme studenou vodou a dáme variť.
Pokrájame si cibuľku nadrobno.
Na zápražku si v kastróliku zohrejeme bravčovú masť alebo olej, pridáme pokrájanú cibuľu a usmažíme do zlatista.
Potom pridáme 1 polievkovú lyžicu múky a trochu opražíme. Odložíme hrniec s upraženou cibuľou mimo sporák a pomaly prilievame studenú vodu a zamiešame. Dáme naspäť na oheň a povaríme. Vylejeme do hrnca s kapustou. Vložíme ešte namočené hríby a povaríme.
Urobíme si zátrepku. Zmiešame si 1 až 2 polievkové lyžice hladkej múky so smotanou a trochou vody a vylejeme do kapustnice. Premiešame a povaríme. Nakoniec pridáme strúčik cesnaku. Povaríme ešte asi 10 minút. Podávame s chlebom.
A prečo vlastne smotana?
Kyslá kapusta obsahuje veľa vitamínov a môžeme povedať, že našu telu veľmi prospieva. Podobne je to aj smotanou, v ktorej však nájdete mliečne bielkoviny a vápnik, ktoré nájdete aj v iných mliečnych výrobkoch. Kapustnici dodá smotana jemnosť a nezameniteľnú chuť.