Rýchly a jednoduchý recept na kapustnicu uvarený len z kapusty a húb. Kapustnica s hubami je výborná ako vianočná pôstna polievka alebo polievka v čase pôstneho obdobia.
Do dobrej kapustnice patria sušené huby
Kapustnica s hubami je zdravá a výživná polievka, lebo kapusta ako nám je známe už základnej školy je plná vitamínov a huby tiež obsahujú vitamíny
B1, B2, B3 vitamíny C, D a H.
Na jej prípravu si potrebujeme len zadovážiť dobrú vykvasenú kapustu a sušené huby. Výborné je keď máme kapustu z domáceho kvasenia. Odporúčame si huby vlastnoručne nazbierať a preto si oblečte maskáče, zoberte si výbavu a chodťe do lesa – aspoň si urobíte aj prechádzku v prírode. Naša rodina používa vždy huby, ktoré sme si nazbierali na prechádzkach po lese. Veď huby rastú od jari až do zimy.
Hľadanie a zbieranie húb je obrovské dobrodružstvo a radosť, ktorú spôsobí hríb vykúkajúci z lístia alebo trávy. Zdravé a nečervivé huby zbierame do košíkov. Domov prinesené huby očistíme nožíkom od lístia a zeme. Nakrájame ich asi na 3 až 5 mm plátky a ukladáme najlepšie na sito.
Ako najlepšie vysušiť huby?
Jednoduché sito si môžete vytvoriť zo 4 latiek alebo rovných konárikov cez ktoré natiahnete a pripevníte trebárs aj starú záclonu alebo sieťku proti hmyzu. Huby je najlepšie sušiť voľne v chládku na vzdušnom mieste aby nesplesniveli. Môžeme ich ešte dosušiť vo vypnutej rúre, keď sme dopiekli koláč alebo mäso.
Dobre usušené huby poznáte tak, že sú krehké a lámu sa. Huby môžeme tiež navliecť na niť alebo na špajdlu. Usušené huby skladujeme v sklenených v uzátváracích pohároch, do ktorých sme vložili bobkový list a pár zrniek čierneho korenia. Keď je dobrý rok na hríby a máme ich veľa, vtedy usušené huby darujeme rodine a známym.
TIP: Uvarenú kapustnicu podávame s čerstvým chlebíkom. Návod na domáci chlieb si môžete vyhľadať na internete. Ak však nemáte toľko času, samozrejme bude stačiť aj čerstvý priamo z obchodu a pekárne.
Kapustnica s hubami sa varí z…
- 1 kg kvasenej kapusty
- 100 g sušených húb
- polievková lyžica hladkej múky
- polievková lyžica masti
- polievková lyžica sladkej mletej papriky
- cibuľa, cesnak
- celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list
Uvaríme ju podľa tohto návodu
Táto kapustnica je pôstna bez mäsa.
Namočíme si huby a necháme ich napučať.
Pokrájeme si kapustu na menšie kúsky a dáme variť do studenej vody. Pridáme napučané huby, korenie a bobkový list.
Urobíme si zápražku. Na masti speníme pokrájanú cibuľu, pridáme múku, trochu upražíme, pridáme papriku a vodou zápražku zriedime.
Po prevretí ju vylejeme do kapustnice. Pridáme cesnak a povaríme ešte asi pol hodiny a kapustnica s hubami je hotová.