Najlepšia a najchutnejšia kapustnica akú som kedy jedla, je vianočná rybacia kapustnica, ktorú varievala moja mama na Vianoce.

Varievala ju aj na Silvestra, ale nikdy tak nechutila ako práve na Štedrý večer. Už dopredu upozornila všetkých susedov, aby nevyhadzovali hlavy a vnútornosti z kapra. Vianočných kaprov chodili chlapi chytať na rieku sami. Proti zime mali pripravené ploskačky, ktoré ich vždy dostatočne zahriali. 😀 Keď jej ich priniesli pred Vianocami, dala ich do mrazničky. V tejto tradícii pokračujem aj ja so svojimi súrodencami a ich deťmi. Vianočná rybacia kapustnica sa možno stane obľúbenou aj vo vašej rodine.

Vianočná rybacia kapustnica.
rybacia kapustnica

Potrebné suroviny na 6 litrov kapustnice

  • kvasená kapusta – 2 kg
  • rybacie hlavy – 2 – 3 kusy
  • rybacie vnútornosti – ikry, mlieče čím viac, tým lepšie
  • sušené hríby – 100 g
  • bobkový list – 3 kusy
  • čierne korenie – 10 zrniek
  • nové korenie – 2 zrnká
  • cesnak – 3 strúčiky
  • na zásmažku :
  • bravčová masť alebo olej – 2 polievkové lyžice
  • hladká múka – 1 až 2 polievkové lyžice
  • na zátrepku:
  • kyslá smotana – pol litra až liter
  • hladká múka – 3 polievkové lyžice

Postup na prípravu v jednoduchých krokoch

Hneď ráno na Štedrý deň vyberiem hlavy z mrazničky a dám variť do viacej vody, kde som vložím asi 3 bobkové listy, čierna a nové korenie.
Čerstvé hlavy dám variť do studenej vody. Na miernom ohni varím asi 3 hodiny, nech je vývar čo najsilnejší.

Potom vývar precedím cez veľké sitko a nechám hlavy vychladnúť.
Zároveň si namočím aj hríby do studenej vody.
Z vychladnutých hláv pooberám mäso a dám nabok.
Poobede dám do hrnca nakrájanú kapustu, zalejem rybacím vývarom a varím asi hodinu.

Zároveň tam vložím aj namočené hríby.
Urobím si zápražku. Spením nakrájanú cibuľu na masti alebo oleji, pridám hladkú múku, krátko popražím a odstavím z ohňa.
Pomaly zalievam studenou vodou a miešam dohladka, aby som sa zbavila hrudiek. Dám naspäť na oheň a privediem do varu. Keď začne zásmažka vrieť, vylejem ju do kapusty.

Vedeli ste, že?

Moja mama tvrdila, že zásmažka je dôležitá, aby nás kapusta neprehnala.
Ešte predtým namočím vnútornosti do mlieka aby sa rozmrazili a mlieko pohltí rôzne pachy. Potom ich nakrájam a spolu aj s mäsom z hláv vložím do kapusty.
Urobím si zátrepku zo smotany, vody a múky a vylejem do hrnca. Pokrájam alebo pomliaždim cesnak a dám do kapustnice.
Povaríme ešte asi pol hodiny a rybacia kapustnica je hotová.
Kapustnicu sme jedávali s čerstvým chlebom, ako ďalší chod po tradičných oplátkach s medom, cesnakom, orechoch a ovocím.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Vianočná rybacia kapustnica
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.