Od kapusty je chlap hustý. Na toto slovenské príslovie sa hodí nasledovný recept na zemiakovú kapustnicu. Sýta polievka s údeným mäsom, klobásou a zemiakmi nasýti aj drevorubača.
To však neznamená, že si na nej nemôžu pochutnať aj dámy a deti. To, že kapustnica so zemiakmi dobre zasýti ocenia hlavne ženy, pretože si už nemusia robiť starosti a pripravovať hlavný chod a namiesto toho si oddýchnuť. Táto výborná polievka je v podstate už slovenské národné jedlo a obľubuje ju takmer každý koho poznám. K jej konzumácii vás presvedčí aj pozitívny vplyv kyslej kapusty na naše telo. Tí, ktorí ju však nemajú radi – aspoň viac ostane pre nás ostatných 🙂
Na jej prípravu musíme doma nájsť
- kvasená kapusta – 1 kg
- sušené hríby – 50 g
- zemiaky – 3 – 4 kusy
- cibuľa – 1 kus
- cesnak – 1 strúčik
- údené bravčové mäso – 300 g
- klobása – 300 g
- mletá červená paprika – 1 polievková lyžica
- rasca – 1 čajová lyžica
- bobkový list – 2 – 3 ks
- čierne korenie – 6 zrniek
- nové korenie – 2 zrnká
- bravčová masť alebo olej – 2 polievkové lyžice
Jednoduchý návod na prípravu
Je dobré, keď údené mäso necháme pred varením namočené cez noc v studenej vode. Potom vodu zlejeme a mäso dáme variť do druhej studenej vody. Hríby namočíme do vody a necháme napučať.
Medzitým si z kapusty vytlačíme prebytočnú vodu a pokrájame na jemnejšie kúsky. Keď je mäso polomäkké, vložíme ju do hrnca.
Podľa potreby zalejem vodou, pridáme klobásu a povaríme. Z hríbov zlejeme vodu dáme do hrnca s kapustou variť.
Urobíme si zápražku. Na oleji alebo na masti upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, upražíme do zlatista, pridáme múku – opražíme.
Dáme nabok od ohňa, pridáme červenú práškovú papriku a zamiešame. Pomaly pridávame studenú vodu a miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky.
Keď je zápražka vypracovaná do hladka, dáme naspäť na oheň a privedieme do varu. Krátko povaríme a vylejeme do kapusty.
Medzitým si pokrájame očistené zemiaky na kocky, pridáme do kapusty a uvaríme do mäkka.
Klobásku vyberieme a nekrájame ju na kolieska a vrátime späť do hrnca a kapustnica so zemiakmi sa môže servírovať na tanier. Môžeme dochutiť soľou. Podávame s chlebom.
Ešte lepšia kapustnica? Áno.
Máte radi varenie vonku na čerstvom vzduchu? Vyskúšajte si uvariť kapustnicu v kotlíku nad ohňom! Nemusíte sa báť ani dažďa, natiahnete si plachty a celty a ste chránený. Každý pozná nesmierny rozdiel medzi gulášom uvareným na sporáku a kotlíkovým gulášom. Garantujeme, že aj kapustnica so zemiakmi bude uvarená nad ohňom chutiť doslova geniálne. Príprava je v podstate totožná, množstvo jednotlivých surovín si upravíme podľa množstva, ktoré chceme uvariť. Ide o skvelé jedlo, ktoré si môžete pripraviť na rybačke, stanovačke, alebo len tak doma na záhrade s kamarátmi.