Od kapusty je chlap hustý. Na toto slovenské príslovie sa hodí nasledovný recept na zemiakovú kapustnicu. Sýta polievka s údeným mäsom, klobásou a zemiakmi nasýti aj drevorubača.

To však neznamená, že si na nej nemôžu pochutnať aj dámy a deti. To, že kapustnica so zemiakmi dobre zasýti ocenia hlavne ženy, pretože si už nemusia robiť starosti a pripravovať hlavný chod a namiesto toho si oddýchnuť. Táto výborná polievka je v podstate už slovenské národné jedlo a obľubuje ju takmer každý koho poznám. K jej konzumácii vás presvedčí aj pozitívny vplyv kyslej kapusty na naše telo. Tí, ktorí ju však nemajú radi – aspoň viac ostane pre nás ostatných 🙂

Kapustnica s drobnými zemiakmi.
Kapusta, zemiaky, mäso – čo viac treba?

Na jej prípravu musíme doma nájsť

  • kvasená kapusta – 1 kg
  • sušené hríby – 50 g
  • zemiaky – 3 – 4 kusy
  • cibuľa – 1 kus
  • cesnak – 1 strúčik
  • údené bravčové mäso – 300 g
  • klobása – 300 g
  • mletá červená paprika – 1 polievková lyžica
  • rasca – 1 čajová lyžica
  • bobkový list – 2 – 3 ks
  • čierne korenie – 6 zrniek
  • nové korenie – 2 zrnká
  • bravčová masť alebo olej – 2 polievkové lyžice

Jednoduchý návod na prípravu

Je dobré, keď údené mäso necháme pred varením namočené cez noc v studenej vode. Potom vodu zlejeme a mäso dáme variť do druhej studenej vody. Hríby namočíme do vody a necháme napučať.

Medzitým si z kapusty vytlačíme prebytočnú vodu a pokrájame na jemnejšie kúsky. Keď je mäso polomäkké, vložíme ju do hrnca.
Podľa potreby zalejem vodou, pridáme klobásu a povaríme. Z hríbov zlejeme vodu dáme do hrnca s kapustou variť.

Urobíme si zápražku. Na oleji alebo na masti upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, upražíme do zlatista, pridáme múku – opražíme.
Dáme nabok od ohňa, pridáme červenú práškovú papriku a zamiešame. Pomaly pridávame studenú vodu a miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky.

Poriadna zemiaková „bomba“.

Keď je zápražka vypracovaná do hladka, dáme naspäť na oheň a privedieme do varu. Krátko povaríme a vylejeme do kapusty.
Medzitým si pokrájame očistené zemiaky na kocky, pridáme do kapusty a uvaríme do mäkka.

Klobásku vyberieme a nekrájame ju na kolieska a vrátime späť do hrnca a kapustnica so zemiakmi sa môže servírovať na tanier. Môžeme dochutiť soľou. Podávame s chlebom.

Ešte lepšia kapustnica? Áno.

Máte radi varenie vonku na čerstvom vzduchu? Vyskúšajte si uvariť kapustnicu v kotlíku nad ohňom! Nemusíte sa báť ani dažďa, natiahnete si plachty a celty a ste chránený. Každý pozná nesmierny rozdiel medzi gulášom uvareným na sporáku a kotlíkovým gulášom. Garantujeme, že aj kapustnica so zemiakmi bude uvarená nad ohňom chutiť doslova geniálne. Príprava je v podstate totožná, množstvo jednotlivých surovín si upravíme podľa množstva, ktoré chceme uvariť. Ide o skvelé jedlo, ktoré si môžete pripraviť na rybačke, stanovačke, alebo len tak doma na záhrade s kamarátmi.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Kapustnica so zemiakmi
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.