Obľúbená kapustnica s údeným mäsom patrí medzi skutočné pochúťky. Mäso pridá skvelú slanú chuť a taktiež nás viac zasýti. Viete však, ako ho správne uvariť, aby bolo chutné a správne šťavnaté? Máme pre Vás niekoľko typov.

Ako správne uvariť údené mäso?
Prvý krok je výber správneho druhu mäsa, pretože chceme, aby kapustnica s údeným chutila výborne. Odporúčame vám bravčovú krkovičku, alebo koleno, stehno. Pokiaľ chcete viac mäsa a menej vody, kupujte vždy tie v sieťkach, ktorá sa však pred varením musí odstrániť.
Do hrnca pridáme vodu, môžme aj koreniny alebo bobkový list a necháme ju zovrieť. Mäso následne vložíme do vriacej vody a necháme ho takto variť približne 3 minúty. Tým pádom sa mäso stiahne a bude šťavnaté. Následne stíšime oheň a varíme podľa potreby (2 kg mäso/ 2 hodiny, 1 kg mäso/ 1 hodina, …).
Po uvarení odporúčame nechať mäso vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Vaše údené mäsko tým pádom zostane šťavnaté a pekne ružové. Potom mäso vyberieme, opláchnete pod prúdom studenej vody. Zoberieme si ostrý nôž ako karambit a môžeme ho nakrájať a použiť v kapustnici s údeným.
Čo budeme potrebovať?
- 1 kilogram kvasenej kapusty
- pol kila údeného bravčového mäsa (krkovička, pliecko, koleno)
- 300 g údenej domácej klobásky
- cibuľa
- cesnak
- hladká múka
- bravčová masť
- mletá červená paprika,
- bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie
Postup na prípravu
Údené mäso najprv na noc namočíme do studenej vody. Vodu vylejeme a mäso krátko obvaríme.
Potom dáme do studenej vody spolu s bobkovým listom a koreniami.
Keď je mäso skoro uvarené, pridáme kapustu, nakrájanú klobásku a ďalej varíme.
Urobíme si zápražku. Na masti opražíme cibuľku, pridáme múku, zapražíme, odstavíme z ohňa, dáme červenú papriku a studenou vodou pomaly miešame do hladka.
Dáme naspäť na oheň aby nám to zovrelo a potom vylejeme do kapustnice. Dáme cesnak a varíme ešte asi pol hodinu a kapustnica s údeným sa môže podávať na obedný stôl.
Keďže je kapustnica veľmi sýte jedlo, odporúčame ju podávať ako hlavné jedlo a poriadne si jej naložiť. Ďalej má výhodu vo vysokej trvanlivosti a dokonca po niekoľkých dňoch je jej chuť ešte lepšia ako čerstvo uvarená. Podávame ju s čerstvým chlebíkom a pre skutočných fajnšmekrov môžeme na vrch pridať aj lyžicu smotany.





