Obľúbená kapustnica s údeným mäsom patrí medzi skutočné pochúťky. Mäso pridá skvelú slanú chuť a taktiež nás viac zasýti. Viete však, ako ho správne uvariť, aby bolo chutné a správne šťavnaté? Máme pre Vás niekoľko typov.

K pravej kapustnici odjakživa patrí aj poriadne údené mäso.
Sýta kapustnica s údeným mäsom a klobáskou.

Ako správne uvariť údené mäso?

Prvý krok je výber správneho druhu mäsa, pretože chceme, aby kapustnica s údeným chutila výborne. Odporúčame vám bravčovú krkovičku, alebo koleno, stehno. Pokiaľ chcete viac mäsa a menej vody, kupujte vždy tie v sieťkach, ktorá sa však pred varením musí odstrániť.

Do hrnca pridáme vodu, môžme aj koreniny alebo bobkový list a necháme ju zovrieť. Mäso následne vložíme do vriacej vody a necháme ho takto variť približne 3 minúty. Tým pádom sa mäso stiahne a bude šťavnaté. Následne stíšime oheň a varíme podľa potreby (2 kg mäso/ 2 hodiny, 1 kg mäso/ 1 hodina, …).

Po uvarení odporúčame nechať mäso vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Vaše údené mäsko tým pádom zostane šťavnaté a pekne ružové. Potom mäso vyberieme, opláchnete pod prúdom studenej vody. Zoberieme si ostrý nôž ako karambit a môžeme ho nakrájať a použiť v kapustnici s údeným.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 kilogram kvasenej kapusty
  • pol kila údeného bravčového mäsa (krkovička, pliecko, koleno)
  • 300 g údenej domácej klobásky
  • cibuľa
  • cesnak
  • hladká múka
  • bravčová masť
  • mletá červená paprika,
  • bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie

Postup na prípravu

Údené mäso najprv na noc namočíme do studenej vody. Vodu vylejeme a mäso krátko obvaríme.
Potom dáme do studenej vody spolu s bobkovým listom a koreniami.
Keď je mäso skoro uvarené, pridáme kapustu, nakrájanú klobásku a ďalej varíme.
Urobíme si zápražku. Na masti opražíme cibuľku, pridáme múku, zapražíme, odstavíme z ohňa, dáme červenú papriku a studenou vodou pomaly miešame do hladka.
Dáme naspäť na oheň aby nám to zovrelo a potom vylejeme do kapustnice. Dáme cesnak a varíme ešte asi pol hodinu a kapustnica s údeným sa môže podávať na obedný stôl.

Keďže je kapustnica veľmi sýte jedlo, odporúčame ju podávať ako hlavné jedlo a poriadne si jej naložiť. Ďalej má výhodu vo vysokej trvanlivosti a dokonca po niekoľkých dňoch je jej chuť ešte lepšia ako čerstvo uvarená. Podávame ju s čerstvým chlebíkom a pre skutočných fajnšmekrov môžeme na vrch pridať aj lyžicu smotany.

Zhrnutie
recipe image
Názov receptu
Kapustnica s údeným
Meno autora
Publikované dňa
Čas prípravy
Doba varenia
Celkový čas
Priemerné hodnotenie
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.