Obľúbená kapustnica s údeným mäsom patrí medzi skutočné pochúťky. Mäso pridá skvelú slanú chuť a taktiež nás viac zasýti. Viete však, ako ho správne uvariť, aby bolo chutné a správne šťavnaté? Máme pre Vás niekoľko typov.
Ako správne uvariť údené mäso?
Prvý krok je výber správneho druhu mäsa, pretože chceme, aby kapustnica s údeným chutila výborne. Odporúčame vám bravčovú krkovičku, alebo koleno, stehno. Pokiaľ chcete viac mäsa a menej vody, kupujte vždy tie v sieťkach, ktorá sa však pred varením musí odstrániť.
Do hrnca pridáme vodu, môžme aj koreniny alebo bobkový list a necháme ju zovrieť. Mäso následne vložíme do vriacej vody a necháme ho takto variť približne 3 minúty. Tým pádom sa mäso stiahne a bude šťavnaté. Následne stíšime oheň a varíme podľa potreby (2 kg mäso/ 2 hodiny, 1 kg mäso/ 1 hodina, …).
Po uvarení odporúčame nechať mäso vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo. Vaše údené mäsko tým pádom zostane šťavnaté a pekne ružové. Potom mäso vyberieme, opláchnete pod prúdom studenej vody. Zoberieme si ostrý nôž ako karambit a môžeme ho nakrájať a použiť v kapustnici s údeným.
Čo budeme potrebovať?
- 1 kilogram kvasenej kapusty
- pol kila údeného bravčového mäsa (krkovička, pliecko, koleno)
- 300 g údenej domácej klobásky
- cibuľa
- cesnak
- hladká múka
- bravčová masť
- mletá červená paprika,
- bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie
Postup na prípravu
Údené mäso najprv na noc namočíme do studenej vody. Vodu vylejeme a mäso krátko obvaríme.
Potom dáme do studenej vody spolu s bobkovým listom a koreniami.
Keď je mäso skoro uvarené, pridáme kapustu, nakrájanú klobásku a ďalej varíme.
Urobíme si zápražku. Na masti opražíme cibuľku, pridáme múku, zapražíme, odstavíme z ohňa, dáme červenú papriku a studenou vodou pomaly miešame do hladka.
Dáme naspäť na oheň aby nám to zovrelo a potom vylejeme do kapustnice. Dáme cesnak a varíme ešte asi pol hodinu a kapustnica s údeným sa môže podávať na obedný stôl.
Keďže je kapustnica veľmi sýte jedlo, odporúčame ju podávať ako hlavné jedlo a poriadne si jej naložiť. Ďalej má výhodu vo vysokej trvanlivosti a dokonca po niekoľkých dňoch je jej chuť ešte lepšia ako čerstvo uvarená. Podávame ju s čerstvým chlebíkom a pre skutočných fajnšmekrov môžeme na vrch pridať aj lyžicu smotany.
Takto sa varí kapustnica, takto varím 40 rokov…už som mala obavy že som iná…a varila ju tak ešte predtým moja mamina a stará mama…teda najmenej 100 ročná tradícia…smažiť klobásku na oleji…bez masa a sušené huby variť 10 min bez namáčania hlavne variť slivky 45 min…ktoré už sú sušené ako kedysi…ďakujem