Čo sa vám vybaví pri slove kapustnica s údeným a hubami? Mne sa vybaví typická vôňa kapusty a údeného mäsa, ktorá sa sa šírila pri jej varení u nás doma v chladných zimných dňoch, hlavne v sobotu, keď sme sa vrátili po týždni z internátu domov.
Vôňa, ktorú sme zacítili keď sme prišli „vyštípaní“ od mrazu dovnútra.
Ten dobrý pocit, ktorý sa dá zažiť len po spoločnej práci vonku na dvore okolo domu so súrodencami a otcom. Veselí a spokojní sme potom zasadli aj s mamou k spoločnému stolu a delili sa o príbehy, ktoré sme počas týždňa zažili. Museli sme si ale dávať pozor, aby sme mame nezašpinili návleky na stoličky, inak by bolo zle. Kdekoľvek sa nachádzam a zavonia kapustnica s údeným a hubami, vrátia sa mi spomienky na pekné chvíle strávené s rodinou v mladosti.
Kvalitné suroviny = výborná kapustnica
Tajomstvom dobrej kapustnice je kvalitná kvasená kapusta a údené mäso.
Pri varení kapustnice sme mali takmer všetky domáce suroviny. Kapustu sme dopestovali svoju doma na záhrade a potom sme časť postrúhali aj nechali v súdku vykvasiť.
Tak isto aj údené mäso bolo domáce. Huby sme v lete nazbierali a vysušili.
Dobre vykvasená kapusta je tvrdá, chrumkavá s typickou vôňou, nie octovou. Ako mäso môžeme použiť údenú krkovičku, údené pliecko, alebo aj údený bôčik.
Suroviny potrebné na prípravu
Na prípravu tohoto receptu treba nasledujúce ingrediencie
- kvasená kapusta – 1 kg
- údené bravčové mäso – 500 g
- sušené huby – 50 g
- mletá červená paprika 1 polievková lyžica
- masť alebo olej – 1 polievková lyžica
- hladká múka 1 polievková lyžica
- cibuľa – 1 kus
- bobkový list
- celé čierne korenie – 6 zrniek
- nové korenie 2 zrnká
- rasca – 1 čajová lyžica
- cesnak – 1 strúčik
Krokový postup na prípravu
- Huba namočíme do studenej vody.
- Bravčové mäso dáme variť do studenej vody spolu s bobkovým listom, čiernym a novým korením.
- Keď je mäso polomäké, pridáme kapustu, ktorú najprv vyžmýkame, pokrájame na menšie kúsky a vložíme k mäsu do hrnca.
- Namočené huby zlejeme z vody a vložíme do kapusty.
- Medzitým si pripravíme zásmažku. Nakrájeme nadrobno cibuľku, dáme do horúcej masti alebo oleja, smažíme.
- Pridáme 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, chvíľu posmažíme, odstavíme z ohňa a pridáme mletú červenú papriku.
- Zamiešame a postupne pridávame studenú vodu a vymiešame dohladka.
- Dáme späť na oheň, privedieme k varu a vylejeme do hrnca s kapustou.
- Varíme ešte asi pol hodiny a pridáme nakrájaný cesnak.
- Mäso vyberieme, nakrájame na kúsky a vložíme späť do hrnca a kapustnica s údeným a hubami sa môže servírovať.
Nepomylili ste si recepty. ? Lebo jedno je kapustnica a na videu je Kapustová polievka 😀